Op zoek naar zomerwielensets?

Banden wisselen: een goede gewoonte!

Zacht, warm of koud, zonnig of regenachtig: de winter en de zomer hebben elk hun klimatologische eigenschappen die invloed hebben op de grip van uw banden. Daarbovenop komen het slijtageniveau, de bandendruk en de staat van de wegen. Als u dat allemaal samen overweegt, beseft u meteen dat uw banden, de vier enige contactpunten met de weg, al uw aandacht verdienen!

Wist u dat?

Het voornaamste verschil tussen winter- en zomerbanden schuilt in hun samenstelling: de materialen die in het rubber aanwezig zijn, bepalen hun eigenschappen, zoals grip, wegligging, weerstand en slijtage.

1. Waarom moet ik mijn winterbanden vervangen door zomerbanden?

Ook na een zachte winter vervangt u beter uw banden:

Dit is van groot belang voor uw veiligheid: de winterband is afgestemd op temperaturen onder 7 graden. Daarboven wordt de structuur minder stevig. Zo kunnen er vervormingen en beschadigingen ontstaan. Dat kan gevaarlijk worden bij het remmen of bij aquaplaning. Zomerbanden hebben een optimale contactzone, voor een betere grip op de weg en wegligging bij warm weer, zowel op droog als op nat wegdek.
Het is voordeliger voor uw portemonnee: winterbanden warmen sneller op; in de zomer zullen ze daardoor sneller verslijten. Zo riskeert u een nieuwe set winterbanden te moeten aankopen tegen de volgende winter. Zomerbanden zijn beter bestand tegen de warmte. Daardoor verslijten ze minder snel en zal u ook minder brandstof verbruiken.
6 goede redenen om uw zomerbanden te monteren

 

 

 

 

Verandert het weer? Verander uw banden!
6 goede redenen om uw zomerbanden te monteren.

 

 

 

 

Verandert het weer? Verander uw banden!

2. Ik ga mijn banden wisselen, maar welke banden kies ik?

Elke band combineert verschillende eigenschappen en elke bestuurder heeft zijn eigen prioriteiten: veiligheid (grip), prestaties (wegligging), milieu (verbruik). Kies daarom de band die het best afgestemd is op uw rijgedrag en uw wagen. De specialisten van uw concessiehouder geven u graag advies.

3. Zijn all-seasonbanden geen makkelijkere en goedkopere oplossing?

All-seasonbanden kunnen de makkelijkste oplossing lijken, maar weet wel dat dit eigenlijk eerder een compromis is. Met andere woorden: zo’n oplossing biedt het gemiddelde van alle eigenschappen (basisstructuur, contactoppervlak, samenstelling en afmetingen). Zulke banden zullen dus buiten de wintermaanden minder resteren dan zomerbanden. Voor alle veiligheid voor uzelf en uw passagiers rijdt u dus beter met banden die goed afgestemd zijn op het seizoen.

Goed om te weten:
Controleer de diepte van de groeven:
de wettelijk toegestane minimum profieldiepte voor banden is 1,6 mm.
Controleer elke maand de bandenspanning in koude toestand
(indien de auto gereden heeft, na 2 uur stilstand).
Reinig grondig uw velgen:
aangekoekt vuil is nadelig voor uw banden.
Monteer altijd dezelfde banden
op de 4 wielen (met dezelfde aanduidingen en profielen).
Check het Europese bandenlabel.
Het is verplicht en informeert over drie criteria: brandstofefficiëntie (verbruik), grip op nat wegdek en extern rolgeluid.
Indien u maar 2 banden vervangt,
monteer de nieuwe banden dan achteraan.

4. Wat is een wielenset?

Een handige oplossing en ook goed voor uw portemonnee. Uw 4 banden (zomer of winter) zitten al op hun velgen. In 20 minuutjes zijn ze gemonteerd! Uw winterbanden blijven dus op uw velgen en worden bewaard tot de koude dagen weer aanbreken. Als u twee volledige wielensets hebt, één voor de zomer en een tweede voor de winter, zullen ze minder verslijten en zal het u minder montagetijd kosten.

5. Wat doe ik intussen met mijn winterbanden?

Zorg er goed voor! Rijden met winterbanden in de zomer zal ze sneller doen verslijten. Om hun levensduur te verlengen, gebruikt u ze best enkel tijdens de winter! Leg ze plat tijdens de zomer zo behouden ze hun vorm. En bewaar ze op een donkere, droge en goed verluchte plek. Uw concessiehouder kan ze ook voor u bewaren.

6. Waar kan ik mijn banden laten vervangen?

Vertrouw op de specialist van uw concessiehouder: hij heeft het juiste gereedschap dat op uw wagen afgestemd is. Zijn monteurs zijn goed opgeleid en van alles op de hoogte. Ze kennen het model van uw wagen en weten precies welke banden het best geschikt zijn.

Wilt u meer info over uw zomerbanden? Neem dan contact op met uw concessiehouder.

Ik neem contact op met mijn distributeur